tisdag 30 juni 2009
och varför ska livet vara lugnt och stilla.....
Sen åkte jag hemåt, nästan en timme försenad... Och mer skulle det bli.. eftersom jag när jag kört ett antal mil och passerat Slagnäs plötsligt upptäckte en bil som kört av vägen och voltat. Första tanken var att det var en tidigare olycka som hänt på morgonen och att bilen stod kvar, men så fick jag ju se att personerna fanns vid bilen och att de var blodiga, men på fötter iaf.
Jag stannade naturligtvis och gick dit. Det hade stannat en bil till med ett norskt par och personerna som kraschat var ett tyskt par. Jag frågade om de var någorlunda okej, och om de ringt efter hjälp. Eftersom det inte var svenskar så hade de inte koll på var man ska ringa.. Det borde skyltas oftare efter vägar i norra Sverige vad som är nödnummer här. Jag ringde 112, och fick beskriva var det hänt och vad som hänt och i vilket skick personerna var. Sen ville de att jag skulle stanna på platsen tills ambulansen skulle komma dit. Klart att man gör, när människor är i nöd.. men tidsschemat sprack ytterligare... Nåväl, ambulansen kom så småningom och jag åkte vidare. Vid 00.30 så gjorde vi kväll och kröp isäng.. 05,10 ringde väckaren. Gääsp! snosade till 05,20 och klev sen upp och satte igång igen..
tisdag 23 juni 2009
GI-Metoden
För om sanningen ska fram så har jag ju lagt på mig några onödiga kilon och de kan jag ju gärna bli av med.
fredag 19 juni 2009
Glad midsommar!
Midsommar
av Agneta Lilja, Södertörns högskola
Midsommardagen firades ursprungligen den 24 juni till minne av Johannes Döparen. 1953 flyttades den till närmaste lördag.
I bondesamhället firades midsommar som en hyllning till sommaren och växtligheten. På vissa platser klädde man därför ut sig med ormbunksblad till lövgubbar. Man lövade (majade) också sina hus och redskap och reste, sannolikt redan under 1500-talet och efter tysk förebild, höga lövade majstänger att dansa kring. Midsommar var framför allt en ungdomsfest men även viktig vid bruken i Mellansverige, där alla anställda då bjöds på sill, öl och brännvin. Sin betydelse som den mest svenska festen av alla har den dock fått först under 1900-talet.
Sedan 500-talet har man i Europa tänt eldar till midsommar. I Sverige var midsommareldar vanligast i landets södra delar. Ungdomen besökte också gärna heliga källor, där de drack det helande vattnet och roade sig med lekar och dans. Källbesöken påminde om hur Johannes Döparen döpte Jesus i Jordanfloden.
Midsommarnatten är årets ljusaste och betraktades som en magisk natt, då det var särskilt lämpligt att ta tydor om sin framtid. Flickor åt salt gröt (drömgröt) för att drömma att den blivande maken kom med vatten till dem. De kunde också vaka vid en källa för att se sin tillkommandes bild i vattnet.
Under midsommarnatten kunde man även, t.ex. genom ljussken, hitta platser med nedgrävda skatter. När man grävde blev man ofta utsatt för lustiga gyckelsyner, som skulle locka en att skratta eller tala. Man kunde t.ex. få se en halt höna dra ett stort hölass. Kunde man bara hålla sig tyst hittade man skatten.
Under midsommarnatten ansågs källvattnet förvandlas till vin och ormbunken till blomma. Många växter var laddade med läkande kraft denna natt. (från http://www.sweden.se/)
torsdag 18 juni 2009
Fototräff
lördag 13 juni 2009
Skolavslutning
onsdag 10 juni 2009
Examensdag
Och även John förstås! :-) Efter kyrkan så åkte vi och åt tacotallrik tillsammans med John och hans mor och syster. Sen följde Jennifer dem hem för att fira examenskvällen hemma hos dem. Jag varvade ner i lugn och ro hemma i Sorsele och ska strax åka till Bure för att i morgon bitti åka iväg på nästa skolavslutning eftersom sonen har avslutning i Piteå..
söndag 7 juni 2009
Helgens trädgårdsarbeten
Det var lite skojigt eftersom jag alltså jobbade precis under fågelholken i björken. Den holken är bebodd och när jag var därunder så vågade förstås ingen fågel flyga till holken. Istället flög fågeln och satte sig på stuprännan och skrek åt mig. Då visste jag att det var dags för paus. Jag förflyttade mig några meter till andra sidan stengången och satte mig och då flög genast fågeln in i holken!
Så småningom ska detta område byggas ut eftersom jag ska flytta en gammal blombänk. Och i planerna ingår att jag ska göra en gång som ska sluta ungefär där skottkärran står på bilden.
När sedan detta jobb var klart så hjälptes vi åt att klyva ved. En rågad släpvagn full som vi sedan slängde in i vedboden. Ja, alltså inte släpvagnen utan veden.. :-) Snacka om att kroppen skriker efter allt detta arbete!
onsdag 3 juni 2009
Trädgårdsarbete är inspirerande....
Förra helgen så investerade vi i en häcksax, en lite större för strax under 2000 kronor. Sen åkte vi hem och gick lös på granhäcken! Oj, vilket jobb! Först började vi med varianten att jag körde 4hjulingen och Ingemar stod på och klippte, vilket var bökigt och tog tid då jag inte kunde köra ryckigt eller fort för då tappade han balansen. Nej, då kom han på att han ju kunde ligga ovanpå häcken och klippa så han hämtade en större skiva att ligga på. Jodå, häcken håller för det.. men det blev ju nästan omöjligt att förflytta sig så den varianten fungerade inte heller. Så då hämtade han en kortare trästege som han reste mot häcken och så stod han på den och klippte. Jag samlade ihop allt klipp och kärrade bort och det blev många kärror! Men skönt att det är gjort!